fbp

Alles over spijkerbroeken


Wat is een spijkerbroek?

Als je een kledingkast open doet verschilt het natuurlijk per persoon wat er te zien is. Bij sommige mensen zie je veel schoenen, anderen veel pakken, maar één ding is altijd wel aanwezig: een spijkerbroek. De spijkerbroek is de absolute fundering van een goeie garderobe. Het is namelijk de perfecte broek om in elke situatie op terug te kunnen vallen. Maar wat is een spijkerbroek nou eigenlijk?

De kleur van blue jeans

Dit lijkt misschien een rare vraag, maar de spijkerbroek is eigenlijk best een bijzonder product. De broek beschikt namelijk over een aantal bijzondere elementen. Zo is de stof van een spijkerbroek van in productie niet het bekende ‘denim blauw’ geverfd. De broeken krijgen deze karakteristieke, denim kleur door een combinatie van twee verschillende kleuren stof te verweven. Aan de ene kant is er de indigo blauwe schering en daar tegenin wordt met een witte inslag geweven.

Een tijdloze broek

In de praktijk is een spijkerbroek nu natuurlijk een broek die voor nagenoeg elke situatie wel geschikt is. Of het nu een mooie blue jeans onder een nette polo is, of een meer casual look met een trui of een vest, een goede jeans past overal bij. Wat je natuurlijk ook niet moet vergeten is dat een spijkerbroek bijzonder sterk is. De broeken zijn oorspronkelijk gemaakt om werk in te verrichten en dat merk je direct. Van de robuuste kwaliteit van de broek tot het tijdloze ontwerp. Aan een blue jeans valt niet veel op te merken, deze broek is een creatie die nog vele generaties mee zal gaan en misschien wel nooit zal verdwijnen.

 

Wanneer is de spijkerbroek ontstaan?

De spijkerbroek is ontstaan in het jaar 1872, in de Verenigde Staten. Tenminste, dit was het jaar dat deze daadwerkelijk goed gedragen kon worden. De spijkerbroek heeft door de jaren heen een erg grote ontwikkeling doorgemaakt. Maar waar komt deze nou eigenlijk vandaan en hoe zijn we bij de broek gekomen die we nu kennen en waar we allemaal zo van houden?

Oud en gemaakt voor goud

Iets voor het jaar 1872 creëerde Levi Strauss de originele spijkerbroek. De broeken van Strauss waren vele malen sterker dan wat er tot dan toe was, maar dat moest ook wel; deze broeken werden namelijk voor een speciale doelgroep gemaakt: goudzoekers. Broeken voor werkers als deze, die dag in dag uit in de mijn in de weer waren, moesten natuurlijk wel tegen wat bestand zijn. Strauss liep alleen wel tegen een probleem aan. De zakken van de broeken scheurden namelijk vaak nog uit door de spanning die hier op kwam te staan. De oplossing kwam nog geen jaar later, in de vorm van een idee van Jacob Davis.

De spijkers in spijkerbroeken

Davis was een kleermaker, maar nog veel belangrijker: hij had de oplossing voor het probleem van Strauss. Hij kwam namelijk met het idee om klinknagels te gebruiken op de zwakkere punten van de broeken. Een ingenieus idee, wat er toe leidde dat Davis en Strauss in 1873 trots mede eigenaar waren van het patent op de klassieke spijkerbroek. Dat is dan ook de reden dat je tot op de dag van vandaag klinknagels ziet op de hoeken van broeken in jeans.

 

Wat is mijn spijkerbroek maat?

Niet elke spijkerbroek is hetzelfde, dus kijk altijd heel goed naar de exacte been lengte en taille omtrek als je eenmaal die perfect passende broek hebt gevonden. Misschien dat dit wel super voor de hand liggend voor je klinkt, maar toch is dit voor veel mensen een verrassing. De ene broek is de andere gewoon niet en dat kan met veel dingen te maken hebben.

Buitenlandse broek maten

Een van de grote valkuilen in het vinden van de juiste jeans maat schuilt helaas in een puntje waar je zelf niets aan kunt doen. Dat zit hem namelijk in het vertalen van de afmetingen op de verpakkingen van de spijkerbroeken. Dat is iets wat meestal in de fabriek gebeurt en helaas wordt dit vaak slordig gedaan. In alle haast zetten Amerikaanse jeans merken bijvoorbeeld de vertaling naar Europese maten niet goed door. Daardoor krijg jij een broek thuis die je niet past en moet je weer opnieuw gaan shoppen.

Zo vind je de juiste maat

Een van de dingen die je kunt doen om dit probleem te voorkomen is door goed rond te kijken bij reviews over dit product. Hier kom je vaak reviews tegen van mensen in jouw buurt die dezelfde broek hebben besteld. Daar kun je vaak vrij snel zien of mensen dit probleem ervaren of dat ze snel tevreden waren. Als er geen reviews bij producten staan kun je altijd nog op zoek gaan naar de exacte afmetingen van de broek. Dan weet je precies wat je kunt verwachten als deze bij je binnenkomt.

 

Welke spijkerbroek bij een dikke buik?

Mannen met een wat grotere buik hebben vaak moeite met het vinden van een geschikte broek. Maattabellen kunnen je natuurlijk goed helpen, maar soms krijg je het product dan binnen en blijkt gewoon totaal niet te passen bij jouw lichaamsvorm. Maar waar komt dit nou door en hoe kan het voorkomen worden?

Meer ruimte voor de buik

De meeste jeans worden gemaakt zonder rekening te houden met de man met een maatje meer. Het probleem zit hem meestal in het rekening houden met de buikomtrek. De meeste broeken hebben namelijk een hoge sluiting en als deze ook nog om een volle buik gepast moet worden, dan gaat dat moeilijk. Gelukkig zijn er ook merken die hier rekening mee houden, zodat ook de man met een maatje meer goed gekleed over straat kan.

Goed over nagedacht

Merken als KAM Jeanswear en D555 hebben gelukkig altijd de drager van de spijkerbroek in gedachten gehouden. Zij hebben namelijk gedacht aan de mannen die op zoek zijn naar een plus size denim broek. Hoe? Eigenlijk is het vrij simpel. De broeken van D555 en KAM Jeanswear hebben namelijk een lagere fit dan de gewoonlijke jeans. Daardoor vallen ze niet over, maar perfect onder de buik. De jeans collecties van deze merken zijn scherp afgesteld op de eisen van de man die op zoek is naar een grote maten spijkerbroek. Zo kun je altijd stijlvol over straat, ook in een maatje meer.

Speciaal voor jou geselecteerd!